İnsan ve Sırları \ Çok Yemek, İçki ve Sigaranın Beyne Zararı
Beynin belli bir enerji ihtiyacı vardır, diğer organların belirli bir enerji ihtiyacı vardır. Fazlası hiçbir işe yaramaz!.. Üstelik bu fazlalığın tüketilmesi için de gene beyin enerjisi boşa harcanacaktır. Ayrıca bunların bedende birikimi, beyin enerjisini israf yönünden ekstra bir “delik” meydana getirecektir.
Fazla kilolu kişinin kendi beynine verdiği zararı kolay kolay başkası veremez!..
Oruçlu iken yapılan zikrin, normal şartlarda yapılana göre getirdiği enerji o kadar fazladır ki, bu yüzden oruç, Hz. Rasûlullâh (aleyhisselâm) tarafından çok çok övülmüş ve genellikle de kendisi tarafından sık sık tutulmuştur.
Kiloların fazlasının beyne verdiği zarar deyince hemen burada akla içki ve sigara da geliyor...
* * *
İnsanın ölüm ötesi ebedî hayattaki mertebesi, derecesi, şu andaki, dünyadaki beyin kapasitesine bağlıdır dedik. Ne kadar yüksek kapasitede beyin hücrelerini çalıştırır, ne kadar bu yolla “ruhuna” yani “dalga bedenine” enerji ve ilim depo ederse, ölüm ötesi yaşamda sermayesi o kadardır, dedik.
Peki... İçki ve sigara beyinde ne tesir oluşturuyor?..
Beyin hücrelerini uyuşturuyor!..
Beyin hücreleri arasındaki bağlantıları (snapsları) tıkıyor!.. Bunlar arasındaki biyoelektrik akışını engelliyor!..
Neticede siz, kendi elinizle, hapsolduğunuz hücreden çıkmak için verilmiş olan anahtarın dişlerini günden güne mahvederek, kendi kendinize en büyük kötülüğü yapmış oluyorsunuz.
Tam bir noktaya geliyorsunuz, işin püf noktasını kavramak ve ona göre kendinize yön vermek durumundasınız. Pat diyor kafanız duruyor!.. Ne yapsanız boş!.. Çünkü o olayı çözümlemek için beyninizin ilgili hücrelerini devreye sokacak snapslar, içtiğiniz sigaranın içindeki birtakım maddeler yüzünden tıkanmış!..
Ya da o hücreler aldığınız alkol dolayısıyla iş göremez hâle gelmiş!.. Üstelik beyin hücreleri yenilenmez de!..
Çok kısa süreli zevkler için, milyarlarca sene sürecek yaşantınızın sermayesi olan beyninizi harcayıp durmak!..
Eline geçen bir torba altını, çıkardığı ses hoşuna gittiği için denize atan kişi gibi yaşamak!..
Şayet akıllılık bu ise, buyurun devam edin!.. Ama unutmayın ki, bunun zararını gelecekte asla telâfi edemeyeceğiniz bir biçimde çekeceksiniz!..